Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Το Σπήλαιο των Παραισθήσεων - Ο Κόσμος των Σκιών!

 «Ο ανόητος είναι "ευτυχισμένος" όταν ικανοποιούνται οι επιθυμίες του. Ο πολεμιστής είναι ευτυχισμένος χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Το να είσαι ευτυχισμένος, είναι η ανώτατη μορφή πειθαρχίας — πάνω απ' οτιδήποτε άλλο σου έχω διδάξει».
Δείχνοντας τις σκιές, ο Σωκράτης είπε, «Αυτές οι σκιές πάνω στους τοίχους της σπηλιάς αποτελούν συμβολική απεικόνιση της αληθινής φύσης των παραισθήσεων και της πραγματικότητας, του πόνου και της ευτυχίας. 

Άκου μια αρχαία ιστορία, που την έκανε γνωστή ο Πλάτωνας:

Υπήρξε κάποτε μια φυλή ανθρώπων που ζούσαν όλη τους την ζωή, μέσα σε ένα Σπήλαιο Παραισθήσεων... Μετά από πολλές γενιές, έφτασαν να πιστεύουν ότι οι ίδιες οι σκιές τους, που έπεφταν πάνω στους τοίχους, ήταν η ουσία της πραγματικότητας..Μόνο οι μύθοι και οι θρησκευτικές τους ιστορίες, ανέφεραν μια πιο λαμπερή δυνατότητα...Το παιχνίδι των σκιών, τους έγινε έμμονη ιδέα — οι άνθρωποι, συνήθισαν και έγιναν φυλακισμένοι της σκοτεινής τους πραγματικότητας».

«Στο παρελθόν Νταν, υπήρξαν ευλογημένες εξαιρέσεις, ανάμεσα στους φυλακισμένους της Σπηλιάς... Υπήρξαν εκείνοι, που τους κούρασε το παιχνίδι των σκιών, που άρχισαν να το αμφισβητούν, που δεν τους γέμιζαν πια οι σκιές, όσο ψηλά κι αν πηδούσαν... Έγιναν Αναζητητές του Φωτός. Μερικοί από αυτούς στάθηκαν τυχεροί και βρήκαν έναν οδηγό, που τους προετοίμασε και τους οδήγησε, πέρα από όλες τις ψευδαισθήσεις, μέσα στο Φως».

Ο Σωκράτης συνέχισε:«Όλοι οι άνθρωποι σ' αυτόν τον κόσμο Νταν, είναι παγιδευμένοι στο Σπήλαιο του μυαλού τους... Μόνο οι λίγοι πολεμιστές που βλέπουν το Φως, που ελευθερώνονται, που παραιτούνται απ' όλα, μπορούν να γελούν στην αιωνιότητα... Και το ίδιο θα κάνεις κι εσύ, φίλε μου»... «Μου φαίνεται ακατόρθωτο, Σωκράτη — και κάπως τρομακτικό»... 

«Είναι πέρα από κάθε αναζήτηση και φόβο. Μόλις συμβεί, θα δεις ότι είναι προφανές, πραγματικό, απλό, συνηθισμένο, γεμάτο ευτυχία... 

Είναι Απλώς Η Πραγματικότητα, Πέρα Από Τις Σκιές»...

Απόσπασμα από το βιβλίο: (( O Δρόμος του Ειρηνικού Πολεμιστή ))

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου